Mother Teresa, 20. yüzyılın en etkileyici figürlerinden biri olarak tanınır. Asıl adı Agnes Gonxha Bojaxhiu olan Mother Teresa, 26 Ağustos 1910'da Makedonya'nın Üsküp şehrinde doğmuş ve 5 Eylül 1997'de Hindistan'ın Kalküta şehrinde vefat etmiştir. Katolik bir misyoner olarak, yaşamını yoksullar, hastalar ve toplumun en dezavantajlı kesimlerine adayan Mother Teresa, en çok 'Misyonerler Cemaati' (Missionaries of Charity) adlı dini toplulukla birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarıyla bilinmektedir.

Mother Teresa'nın hayatındaki en belirgin dönüm noktası, 1948 yılında Katolik Kilisesi'nin izniyle Hindistan'da fakir ve hasta insanlara bakmak için misyonerlik yapmaya başladığı dönemdir. 1950’de kurduğu Misyonerler Cemaati ise dünyanın dört bir yanına yayılarak yetimhaneler, evsizler için barınaklar ve HIV/AIDS ile mücadele edenlere yardım merkezleri gibi pek çok farklı hizmet alanında faaliyet göstermiştir. 1979 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Mother Teresa, tüm dünyada 'yardımseverlik' ve 'fedakarlık' simgesi haline gelmiştir.

Mother Teresa’nın çalışmaları sadece fiziksel yardım sunmakla sınırlı kalmamış, aynı zamanda sevgi, merhamet ve insan onuru temalarını da işlemiştir. Çalışmaları sırasında karşılaştığı sayısız zorluk ve eleştirilere rağmen, misyonunu engel tanımadan sürdürmüştür. Hayatı boyunca dini ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin insanlara yardım etmeyi ilke edinmiştir. Onun etkisi, Misyonerler Cemaati'nin faaliyetleriyle günümüzde de sürmektedir.