Mahatma Gandhi, 2 Ekim 1869'da Hindistan'ın Porbandar kentinde doğmuş ve 30 Ocak 1948'de Yeni Delhi'de suikasta uğrayarak ölmüştür. Gerçek adı Mohandas Karamchand Gandhi olup, 'Mahatma' (Büyük Ruh) unvanıyla bilinmektedir. Gandhi, Hindistan'ın İngiliz kolonisi altında geçen yıllarında önde gelen bir bağımsızlık lideriydi ve şiddet karşıtı direniş (ahimsa) ve sivil itaatsizlik (satyagraha) stratejilerini benimsemiştir.
20. yüzyılda yaşamış ve Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinde öncü bir rol oynamıştır. Gandhi, İngiltere'de hukuk eğitimi aldıktan sonra 1893'te Güney Afrika'ya gitmiş ve burada 21 yıl boyunca Hintli topluluğun haklarını savunmak için mücadele etmiştir. 1915'te Hindistan'a geri döndüğünde, Kongre Partisi'ne katılarak Britanya İmparatorluğu'na karşı direniş hareketlerinin lideri olmuştur. 1930'daki Tuz Yürüyüşü ve Quit India Hareketi, en bilinen sivil itaatsizlik eylemlerindendir.
Gandhi'nin en önemli katkıları, yalnızca Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinde değil, aynı zamanda global düzeyde şiddet içermeyen direniş ve medeni haklar hareketlerine olan esin kaynağı olarak görülmektedir. Martin Luther King Jr., Nelson Mandela gibi liderler, Gandhi'nin yöntemlerinden etkilenmişlerdir.
Gandhi'nin mirası, adalet, eşitlik ve barış gibi evrensel değerlere dayanmaktadır. Ahimsa ve satyagraha gibi kavramlar, modern zamanlarda bile sivil direnişin ve protesto yöntemlerinin temel taşları olmayı sürdürmektedir. Ayrıca, Hindistan kültürü ve dini değerler ile Batı'nın liberal düşüncelerini harmanlaması, onun hem Doğu hem de Batı'da saygı görmesini sağlamıştır.